Paula Hawkins – Het meisje in de trein

SamenvattingPaula Hawkins - Het meisje in de trein
‘Het meisje in de trein’ heet Rachel en ze neemt elke dag dezelfde trein. Het spoor loopt langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Vanuit de trein kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft het gevoel dat ze hen kent en noemt het stel ‘Jess en Jason’. In haar ogen is hun leven perfect, zoals dat van haar ooit was.

Alles verandert als Rachel iets vreemds opmerkt in de tuin. Als niet veel later Jess vermist wordt, stapt ze naar de politie met haar verhaal. Hierdoor raakt ze betrokken bij de gebeurtenissen die volgen en de levens van de betrokkenen. Haar eigen leven wordt ook volledig op zijn kop gezet.

Beoordeling
Het meisje in de trein is een spannend boek. Vanaf de eerste letter is niets wat het lijkt en word je als lezer een aantal keer op het verkeerde been gezet. Dit effect wordt versterkt doordat het verhaal afwisselend vanuit drie perspectieven wordt verteld. Omdat deze personages elkaar meerdere malen tegenkomen, worden bepaalde gebeurtenissen van verschillende kanten belicht, vaak met tegenstrijdige inzichten. Je gaat je dan afvragen wie je moet geloven.

De hoofdpersoon is echter zonder twijfel Rachel, waardoor ik vooral geneigd was haar versie van de gebeurtenissen als de juiste te zien. Er zijn  echter omstandigheden die haar geloofwaardigheid, ook voor de lezer, aantasten. Ze heeft bijvoorbeeld gaten in haar geheugen, waardoor de invulling van derden komt. Maar zijn die te vertrouwen?

De personages zitten goed in elkaar en er wordt goed toegewerkt naar de ontknoping, waarin alles samenkomt.

Cijfer
7,5/10

Plaats een reactie