Tom Rob Smith – Kind 44

Tom Rob Smith - Kind 44

Samenvatting

We schrijven het jaar 1953. Stalin is dictator in Rusland en onder zijn regime zijn mensen wantrouwend en angstig want iedereen kan een potentiële verrader zijn. Voor je het weet word je door een familielid, vriend of kennis aangeklaagd omdat je staatvijandelijke activiteiten ontplooit. Degene die jou aangeeft krijgt vervolgens een forse beloning en jij bent al veroordeeld zodra je verdacht bent.

Leo Demidov is een officier van de geheime dienst die meewerkt aan dit soort praktijken. Hij is een loyaal volger van de communistische partij. Daardoor gaat het hem voor de wind. Zowel hij, zijn vrouw als zijn ouders zijn in materieel opzicht beter geworden door Leo’s baan. In Rusland vinden uiteraard – net als in alle landen ter wereld – moorden plaats, maar ze worden altijd gekwalificeerd als politieke moorden. In het paradijs van de arbeider leven namelijk fatsoenlijke mensen die werken voor de glorie en de vooruitgang van de natie. Het begrip ‘seriemoordenaar’ is een westerse uitvinding, dit verschijnsel komt in het Rusland van Stalin niet voor. Dan zijn er aanwijzingen dat een seriemoordenaar actief is in Rusland. Hij vermoordt met name kinderen. Leo vangt de eerste signalen op, maar hij kan ze moeilijk inpassen in zijn wereldbeeld en rijmen met zijn geloof in Vadertje Staat. Door een aantal incidenten gaat hij toch meer waarde hechten aan de geruchten. Dit wordt hem niet in dank afgenomen want – zoals gezegd – in een communistische staat mag een seriemoordenaar niet bestaan. Alleen het verdorven Westen kent dergelijke afwijkende exemplaren van de menselijke soort.

Beoordeling
Het duurde even voor ik daadwerkelijk begon met lezen, maar dat had niets met het boek te maken. Toen ik eenmaal was begonnen, werd wegleggen echter erg moeilijk. Het is een verhaal met een goede vaart erin, en een hoop spanning, waardoor je echt wordt meegezogen in het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in een Rusland zoals ik dat eigenlijk niet kende, maar het is een zeer boeiende en mooie setting, waarin de tijdgeest en het beklemmende politieke klimaat een belangrijke rol spelen. Van een aantal scenes spat de gruwelijkheid af, maar het versterkt het verhaal en is zeker niet hinderlijk, al moet je misschien niet een al te zwakke maag hebben als je dat leest ;).

Soms deed het boek me wel een beetje aan de tv-serie 24 denken. Ook in Kind 44 gaat het om een overheidsagent die jacht maakt op de vijanden van zijn land, en soms vond ik hem toch wel een groot Jack Bauer-gehalte hebben, wat ik toch wel een beetje jammer vond.

Maar al met al een goed boek om te lezen.

Cijfer:
7,5/10

Plaats een reactie