Suzanne Collins – De Hongerspelen: Spotgaai

Introductie
Spotgaai (oorspronkelijke titel: Mocking Jay)  is het derde deel van de Hongerspelentrilogie. Alle drie de boeken samen vormen een afgesloten verhaal, maar een behandeling van alle boeken in één artikel zou geen recht doen aan de afzonderlijke boeken. En de samenvatting van het ene deel kan iets verraden over het vorige deel, wat niet handig is als je de boeken nog wilt lezen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de drie boeken afzonderlijk te behandelen. Maar geloof me, als je eenmaal begint met het lezen van deze trilogie, is stoppen sowieso moeilijk.

Samenvatting Suzanne Collins - Spotgaai
Spotgaai is het  laatste deel van de Hongerspelentrilogie. Katniss Everdeen is door het verzet uit de arena gered en naar District 13 gebracht, dat volgens het Capitool niet meer zou bestaan. Dit blijkt echter een van de vele onwaarheden van het Capitool te zijn.

Katniss is gered omdat het verzet, geleid door president Coin van District 13, wil dat Katniss de Spotgaai wordt, het boegbeeld van de revolutie die het Capitool omver moet werpen. Katniss gaat akkoord, maar krijgt vooral een ceremoniële rol toebedeeld. Ze moet via propagandaspotjes de inwoners van de districten moed en hoop geven.

Peeta is gevangengenomen door het Capitool, maar wordt door het verzet gered. Hij is echter niet meer de persoon die Katniss kende. Het Capitool heeft met zijn hoofd gerommeld en hij denkt dat Katniss zijn vijand is.

Om de oorlog tegen het Capitool te winnen, moet er ook gestreden worden in het Capitool zelf. Katniss, Gale en uiteindelijk ook Peeta, nemen deel aan een missie en ze ontdekken dat de stad zelf in een soort arena is veranderd. Voor haar ogen ziet Katniss een geliefde sterven en ze twijfelt wie daarvoor verantwoordelijk is. Dit drijft haar tot een wanhoopsdaad.

Beoordeling
Spotgaai is duidelijk het minste deel van de Hongerspelen. Was Katniss in de eerste twee delen van de trilogie nog de onbetwiste hoofdpersoon, in het grootste deel van Spotgaai is ze een marionet van het verzet. De oorlog wordt vooral buiten haar om uitgevochten en ze mist dan ook een hoop van de actie. En dat is best jammer, een hoofdpersoon die eigenlijk vooral op het tweede plan acteert.

Het verhaal concentreert zich nog steeds op Katniss, maar op een andere manier. We zien nu meer van wie ze is geworden en hoe ze omgaat met alles wat is gebeurd en nog steeds gebeurt. Uiteindelijk komt ze dan toch in de actie terecht, maar vlak voor een van de belangrijkste momenten van de oorlog, wordt ze alweer aan de actie onttrokken.

Dat Katniss niet alle actie bewust meemaakt is enerzijds logisch, maar toch ook wel jammer. In de strijd kwam haar personage toch iets beter uit de verf dan wanneer ze vooral een passieve rol heeft. Dat laat echter onverlet dat ook dit boek makkelijk wegleest en dat er zeker spanning aanwezig is. Al met al een mooie afsluiting van de trilogie, al had het aandeel van Katniss in de oorlog wel iets groter mogen zijn, wat mij betreft.

Cijfer
7,5/10

Andere delen
De recensie van ‘De Hongerspelen’, deel 1 van de Hongerspelentrilogie, vind je hier.
De recensie van ‘Vlammen’, deel 2 van de Hongerspelentrilogie, vind je hier.

Plaats een reactie