Stephen King – Joyland

Samenvatting Stephen King - Joyland
Joyland gaat over Devin Jone, een 21-jarige student, die in de zomervakantie als hulpkracht bij het amusementspark Joyland gaat werken. Zijn werk gebruikt hij om zijn liefdesverdriet om Wendy te verwerken. Hij heeft het zo naar zijn zin in Joyland, dat hij besluit om zijn studie te onderbreken om in Joyland te werken.

Devin hoort verhalen over Linda Gray, een jonge vrouw die in het spookhuis van Joyland is vermoord en wier geest daar nog steeds rond zou waren. Er zijn ook geruchten dat in de buurt meer jonge vrouwen op identieke wijze zijn omgebracht. Tijdens de zomer dat Devin in Joyland werkt, woont hij in één huis met zijn collega’s Tom en Erin, die ieder op hun eigen manier de interesse van Devin voor de moord op Linda Gray aanwakkeren.

Daarnaast ontmoet Devin de 10-jarige Mike, die een spierziekte heeft waardoor hij niet oud zal worden, en diens moeder Annie en hun hond Milo. Mike blijkt over bijzondere gaven te beschikken, en ook hij blijkt een belangrijke sleutel in de oplossing van de vraag wie Linda Gray heeft vermoord.

Beoordeling
In de eerste plaats leest Joyland erg makkelijk weg. Het verhaal concentreert zich op Devin Jones en hoe hij de zomer in Joyland ervaart. Devin vertelt het verhaal als bejaarde man, maar we leren hem vooral als 21-jarige kennen, op het moment dat zijn hart gebroken wordt en hij zijn levenslust verliest.

Het verhaal spitst zich voornamelijk toe op de ontwikkeling van Devin en de moord op Linda Gray is daar doorheen geweven, maar lijkt toch wat ondergeschikt te zijn aan de ontwikkeling van de hoofdpersoon. En dat is in mijn ogen nou net een zwakte van het boek.

Als ik aan Stephen King denk, dan denk ik aan spanning en onverklaarbare zaken. Hoewel Joyland zeker geen slecht boek is, mist het echter toch iets. Het voelt niet helemaal aan als een boek van Stephen King. Het verhaal over de geest van de vermoorde jonge vrouw speelt zich vooral op de achtergrond af, terwijl daar juist meer spanning en mysterie omheen te bouwen zou zijn geweest.

Joyland is dan ook vooral een coming-of-age-verhaal en in zekere zin een detective, maar het pakte me niet als thriller en dat is natuurlijk zonde.

Cijfer
6,5/10

Plaats een reactie