Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Samenvatting

Jonas Jonasson - De 100-jarige man die uit het raam klom en verdweenAllan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Beoordeling
Met veel plezier heb ik dit boek gelezen en regelmatig wist de auteur een (glim)lach op mijn gezicht te toveren. Het verhaal is origineel, en de wijze waarop de hoofdpersoon in een aantal historische gebeurtenissen geplaatst wordt, is erg goed en leuk bedacht.

Heden en verleden worden door elkaar verteld, maar komen in de ontknoping toch weer goed samen, en de wijze waarop de hoofdpersoon de problemen waarin hij is beland het hoofd biedt, vloeit logisch voort uit alles wat hij in zijn lange leven reeds heeft meegemaakt.

Het tempo in het verhaal is goed, en je wordt zo meegezogen in het verhaal, dat het als een sneltrein aan je voorbijtrekt.

Al met al een erg leuk boek om te lezen, en een aanrader dus.

Cijfer
9/10

Plaats een reactie