Carlos Ruiz Zafón – Marina

Samenvatting
De 15-jarige Oscar Drai verdwijnt in mei 1980 van school. Zeven dagen en zeven nachten weet niemand waar hij is. Marina - Carlos Ruiz Zafon

Zijn verhaal begint in het oude stadshart van Barcelona, waar hij Marina en haar vader Germán Blau, een portretschilder, ontmoet. Marina neemt Oscar mee naar een kerkhof, om getuige te zijn van een macaber ritueel dat elke vierde zondag van de maand plaatsvindt. Precies om tien uur ’s ochtends verschijnt een koets, getrokken door zwarte paarden. Er stapt een in het zwart geklede vrouw uit, met een sluier voor haar gezicht en in haar gehandschoende handen één enkele roos. Ze loopt naar een grafsteen die geen naam vermeldt, maar waarop alleen de mysterieuze afbeelding van een zwarte vlinder met opengeslagen vleugels te zien is.

Als Oscar en Marina besluiten haar te achtervolgen, begint een reis die hen naar de hoogtepunten van een vergeten, naoorlogs Barcelona leidt, een wereld vol aristocraten en actrices, uitvinders en magnaten, en een duister geheim dat op hen wacht in het mysterieuze labyrint onder de straten van de stad.

Beoordeling
Marina is het vierde jeugdboek van Carlos Ruiz Zafón en daarmee het laatste boek voordat hij De Schaduw van De Wind schreef. Het boek bevat een brief van de auteur aan zijn lezers, waarin hij vertelt dat Marina het favoriete boek is dat hij tot nu toe heeft geschreven. Waarom, dat mag je zelf lezen in het boek.

Het boek is erg mooi geschreven, en speelt zich af tegen een schitterende achtergrond van Barcelona van weleer, zoals we ook uit zijn latere romans kennen. De hoofdpersoon maakt een reis langs verborgen plekken en de lezer wordt aan zijn hand meegevoerd tijdens die reis. De levendige beschrijving van het kerkhof, maar ook van de gebouwen waar de hoofdpersoon komt, brengt de wereld waarin het verhaal zich afspeelt tot leven.

Het verhaal boeit van begin tot eind en weet op een aantal momenten te verrassen. Niet alleen voor wat betreft het avontuur dat Oscar Drai beleeft met Marina, maar ook zeker het verhaal dat schuilgaat achter het meisje zelf. Die ontknoping was zelfs ontroerender dan de ontknoping van de andere verhaallijn.

Al met al is dit boek een aanrader om te lezen, zeker als de andere boeken van Zafón je ook kunnen bekoren!

Cijfer
8/10

Plaats een reactie