Martin van Dam

Suzanne Collins – De Hongerspelen: Vlammen

Introductie
Vlammen (oorspronkelijke titel: Catching Fire)  is het tweede deel van de Hongerspelentrilogie. Alle drie de boeken samen vormen een afgesloten verhaal, maar een behandeling van alle boeken in één artikel zou geen recht doen aan de afzonderlijke boeken. En de samenvatting van het ene deel kan iets verraden over het vorige deel, wat niet handig is als je de boeken nog wilt lezen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de drie boeken afzonderlijk te behandelen. Maar geloof me, als je eenmaal begint met het lezen van deze trilogie, is stoppen sowieso moeilijk.

Samenvatting 
In ‘Vlammen’ , het tweede deel van de Hongerspelentrilogie moet Katniss Everdeen terug de arena in. Nadat ze in het eerste deel samen met Peeta de Hongerspelen heeft overleefd, is de regering niet heel blij met de manier waarop de spelen geëindigd zijn. Zoals Katniss en Peeta tijdens een toer langs alle districten merken, beginnen enkele districten zich te verzetten tegen het Capitool. Het Capitool rekent dit met name Katniss aan, omdat zij het volk hoop heeft gegeven dat verzet kan lonen.

Katniss en Peeta vermoeden dat ze voor de 75e Hongerspelen mentor zullen zijn. Zij blijken echter zelf de arena weer in te moeten. En dat tijdens een bijzondere editie van de Hongerspelen. Elke 25e editie is namelijk een Kwartskwelling, waarbij het Capitool de spelen nog spannender maakt. Eenmaal in de arena, blijkt dat het verzet zich tot in de arena heeft verspreid en dat Katniss en Peeta er niet alleen voor staan dit keer.

Beoordeling
Vlammen heb ik binnen een halve dag uitgelezen. Wegleggen was geen optie. Toch vond ik het iets minder dan het eerste deel. Hoewel we wat meer leren over Panem en de Hongerspelen, lijkt het soms toch een herhaling van zetten. Het concept verandert niet, al komt er meer politiek bij kijken dan in het eerste deel.

Kon je het eerste deel na het lezen nog wegleggen zonder het vervolg te lezen, deel twee biedt die optie zeker niet. Het boek eindigt voor het gevoel midden in het verhaal met een cliffhanger. Net als je wilt weten hoe het verdergaat, is er niets meer. Voor de mensen die het boek hebben gelezen toen het net uitkwam, moet dat best frustrerend zijn geweest. Ik had deel 3 echter al klaar liggen en kon zo verder lezen.

In deel 2 wordt ook duidelijk welke impact de Hongerspelen op Katniss hebben gehad. Ze droomt er nog vaak over en het liefst zou ze haar oude leven weer oppakken, maar ze beseft ook dat dat niet helemaal mogelijk is. Toch kreeg ik tijdens het lezen wel het idee dat ze zich ontwikkelde. Ze is volwassener geworden en wat harder richting het Capitool. En dat zijn eigenschappen die de opmaat zijn naar deel 3.

Al met al heb ik Vlammen in een hoog tempo gelezen, omdat het bleef boeien en ik het maar moeilijk weg kon leggen.

Cijfer
8,5/10

Andere delen
De recensie van ‘De Hongerspelen’, deel 1 van de Hongerspelentrilogie, vind je hier.
De recensie van ‘Spotgaai’, deel 3 van de Hongerspelentrilogie, vind je hier.

Mobiele versie afsluiten