Martin van Dam

Stephen King – Gevangen

Stephen King - Gevangen

Samenvatting

Van het ene op het andere moment wordt de gemeente Chesters Mill in Maine van de buitenwereld afgesloten. Een koepel van energie, onzichtbaar maar ondoordringbaar, houdt iedereen gevangen, en er kan niemand van buiten meer in.

De meest corrupte man van de stad grijpt zijn kans en vormt een microtirannie waarbij Gestapopraktijken verbleken. En wie houdt hem tegen? Het leger staat opgesteld buiten de koepel maar kan niets uitrichten, zelfs niet met behulp van de krachtigste raketten.

De sociale structuur in Chesters Mill verslechtert even snel als de kwaliteit van de lucht onder de koepel. Als lezer kun je maar een huiveringwekkende conclusie trekken: als de machtsbalans ook maar enigszins uit evenwicht raakt kun je in een horrorsituatie verzeild raken die met geen pen te beschrijven is.

De grootste monsters, dat zijn je medemensen.

Beoordeling
Het boek valt eigenlijk in twee delen uiteen: aan de ene kant de manier waarop de inwoners van Chesters Mill proberen om te gaan met hun gevangenschap, aan de andere kant de vraag hoe de koepel er komt en hoe ze die weg kunnen krijgen.

King heeft een goed verhaal neergezet m.b.t. de sociale structuur van Chesters Mill, en de wijze waarop een man de macht probeert te grijpen. De personages zijn goed uitgewerkt, en het verhaal is op dit punt ook erg spannend. Het boek is ook zo geschreven dat je sympathie krijgt voor de goede mensen en je de slechte mensen wat minder positief bekijkt.

Het andere deel, de koepel, is op zich ook spannend, en je gaat je steeds meer afvragen of dat ooit nog goed gaat komen en hoe. De ontknoping op dat punt vond ik alleen tegenvallen. Er was een enorme spanningsopbouw, maar dat eindigde toch een beetje in een anticlimax voor mij. De geloofwaardigheid was behoorlijk ver te zoeken bij de verklaring voor de koepel en de ontknoping. De achterliggende boodschap is dan wel duidelijk, maar toch is het het net niet.

En dat is erg jammer, want als King daar net zo’n werk van had gemaakt als de rest van het boek, dan had dit echt een topboek kunnen zijn. Nu blijft het juist door de ontknoping voor mij toch wat achter.

De eerste 300 pagina’s had ik wel nodig om in het verhaal te komen, maar daarna werd het wel een boek dat ik nog maar moeilijk weg kon leggen.

7,5/10

Mobiele versie afsluiten