Martin van Dam

S.K. Tremayne – IJstweeling

Samenvatting
SK Tremayne - IJstweeling‘IJstweeling’ vertelt het verhaal van het gezin Moorcroft. Ongeveer een jaar nadat Lydia, een van de identieke tweelingdochters is gestorven, verhuizen Angus en Sarah samen met hun overgebleven dochter Kirstie naar een klein Schots eiland dat Angus van zijn oma heeft geërfd. Daar hopen ze een nieuw begin te kunnen maken.

Wanneer Kirstie op een dag meldt dat zij Kirstie helemaal niet is, maar Lydia, wordt de wereld van het gezin op zijn kop gezet. Het meisje wordt steeds onrustiger en terwijl Angus op het vasteland verblijft voor zijn werk, lijkt het verleden Sarah in te halen. Weet ze wel echt wat er gebeurd is op de fatale dag dat een van haar dochters overleed?

Beoordeling
Toen ik met het boek in mijn handen bij de kassa van de b
oekwinkel stond, deelde de verkoopster enthousiast mee dat ze ‘IJstweeling’ een echte aanrader vond. Daarmee heeft ze niets verkeerd gezegd.

Het is een spannende thriller en een boek dat je openslaat en niet meer dicht wil doen totdat je het uit hebt gelezen. Hoewel sommige gebeurtenissen enigszins voorspelbaar zijn, werd ik meer dan eens op het verkeerde been gezet door een plottwist. En net als je denkt te weten wat er echt aan de hand is, blijkt het toch weer iets anders te zitten.

De auteur maakt in het boek gebruik van twee vertelperspectieven. De meeste hoofdstukken zijn geschreven vanuit Sarah en in de eerste persoon geschreven. Om de paar hoofdstukken wordt echter overgeschakeld op de derde persoon en focust het verhaal op Angus. Aan de ene kant is dat goed voor het verhaal, aan de andere kant werd soms door het ene perspectief eigenlijk al weggegeven dat het andere perspectief in het volgende hoofdstuk je op het verkeerde been zette.

IJstweeling heeft een aangenaam verteltempo en gaandeweg het verhaal kom je er als lezer achter dat er meer speelt in het gezin dan alleen de dood van de dochter. De auteur weet een goede sfeer neer te zetten voor het verhaal, met name door de keuze voor een afgelegen eiland als setting.

Al met al is IJstweeling een boek dat lekker wegleest. Het kan alleen slecht zijn voor de nachtrust, als je het, net als ik, niet kunt wegleggen totdat je het midden in de nacht uit hebt gelezen.

Cijfer
8/10

Mobiele versie afsluiten