Martin van Dam

Robin Sloan – Het geheim van Penumbra’s boekwinkel

Robin Sloan - Het geheim Van Penumbras BoekwinkelSamenvatting
Wanneer Clay Jannon zijn baan als webdesigner verliest, vindt hij een nieuwe baan als nachtverkoper bij Penumbra’s boekwinkel die 24 uur per dag geopend is. Als snel wordt hem duidelijk dat er iets vreemds aan de hand is. De winkel heeft weinig klanten, maar die zijn wel fanatiek en toegewijd. In plaats van boeken te kopen, lenen ze echter enorme, duistere boeken van gevaarlijk hoge planken.

Clay ontdekt dat de winkel een dekmantel is voor iets groters en dat Penumbra en zijn klanten een eeuwenoud geheim proberen te ontrafelen. Met hulp van zijn vrienden, waaronder Kat, een meisje dat voor Google werkt, zijn eigen kennis van de moderne techniek en de wijsheid van Penumbra zelf, probeert Clay het geheim, dat nog stamt uit de begintijd van de boekdrukkunst, te achterhalen.

Beoordeling
Het is een spannend boek, waarin zowel moderne als oude technologie aan bod komen. De schrijver hanteert een aangename schrijfstijl en vertelt het verhaal in een goed tempo.

Naast de hoofdpersoon, maken verschillende andere personages hun opwachting, wat soms wat verwarrend kan zijn. Ieder personage krijgt weliswaar een introductie in het verhaal, maar sommige komen vervolgens lange tijd niet voor en dan is de terugschakeling naar wie ze ook alweer waren soms wat lastig. Desondanks is het een prettig boek om te lezen.

Cijfer
7,5/10

Mobiele versie afsluiten