Martin van Dam

Renske Jonkman – Zo gaan we niet met elkaar om

Samenvatting

Hazel leert de wereld kennen aan de hand van haar oudere broer Jaris. Ze communiceren in geheime codes, delen een fascinatie voor zwarte gaten in het heelal en het communisme. Maar op weg naar de volwassenheid worden de gedachtes van Jaris steeds donkerder, tot hij in zijn schizofrenie alle grip op de realiteit verliest.

Na de verdwijning van Jaris verruilt Hazel het ouderlijk huis in Heerhugowaard voor een zolderkamer in Amsterdam. Daar ontpopt ze zich tot een rebelse studente. Samen met haar onmogelijke vrienden Das en Keizer bewandelt zij de genadeloze weg naar de afgrond en geeft zich over aan drank, drugs en seks. In een laatste poging Jaris terug te vinden start Hazel een zoektocht naar haar broer.

Beoordeling
Dit is typisch zo’n boek dat maar moeilijk weg te leggen is. Je wordt het verhaal ingezogen en het laat je maar moeilijk los. Heden en verleden lopen door elkaar, met om en om een hoofdstuk. Zo wordt enerzijds toegewerkt naar een belangrijke gebeurtenis in het leven van de hoofdpersoon die al heeft plaatsgevonden en eentje die nog gaat plaatsvinden.

Het verhaal is leuk geschreven, met de nodige humor en een vlotte schrijfstijl. Er staan overigens wel een paar kleine inconsistenties in het boek, maar die hebben mijn leesplezier niet nadelig beïnvloed.

7,5/10

Mobiele versie afsluiten