Martin van Dam

Michel van Egmond – Gijp

Nadat ik zondag eerst nog even een ander boek uit heb gelezen, was het moment daar om te beginnen met het eerste van de zes boeken voor de NS Publieksprijs. Ik had de boeken op een stapel

gelegd en met een dobbelsteen bepaalde ik welk boek ik als eerste zou gaan lezen. Ik gooide drie,dus het derde boek van de stapel, vanaf boven geteld, werd voor mij de aftrap van het lezen voor de kernjury. En zo zat ik ineens gezellig met Gijp op de bank.

Samenvatting

In deze bundel krijgt de lezer een impressie van de meest bewogen periode in het bestaan van René van der Gijp en leert gaandeweg ook de andere kant kennen van Nederlands vrolijkste voetbalanalist. Gijp is een intiem portret van een unieke persoonlijkheid in de Nederlandse voetbalwereld. Met aandacht voor zijn spelerscarrière, zijn jeugd, zijn televisieloopbaan, zijn levensvisie en z’n beste anekdotes.

Beoordeling

Mijn streven is om maximaal 4 dagen over een boek te doen. Het werden drie avonden. Gisterenavond sloeg ik de laatste bladzij om, dus nog vijf boeken te gaan. De volgorde is nu wat meer rationeel bepaald en minder afhankelijk van het lot.

Gijp bleek een leuk boek om mee te beginnen. Als je hem wel eens hebt gezien en gehoord, dan is het niet moeilijk om hem bepaalde dingen die worden beschreven in je hoofd te horen zeggen. En dat leidde ertoe dat ik af en toe hardop heb zitten lachen. Wat een heerlijk droge humor heeft die man! Het was in ieder geval leuk om via dit boek een kijkje te kunnen nemen in zijn leven en de persoon René Gijp op die manier wat beter te leren kennen.

Hoe het boek zich verhoudt tot de andere vijf boeken kan ik nog moeilijk inschatten, daarvoor heb ik nog wat te lezen. Maar wat betreft in ieder geval een terechte nominatie voor dit boek.

Cijfer:
7/10

 

Mobiele versie afsluiten