Martin van Dam

Jonas Jonasson – De Zonderlinge Avonturen Van Het Geniale Bommenmeisje

SamenvattingDe zonerlinge avonturen va
Nombeko groeit op in Zuid-Afrika. Jarenlang werkt ze bij de latrines van de grootste sloppenwijk van het land. Ze heeft een ware rekenknobbel en leert lezen met hulp van een oude man die haar eens lastig heeft gevallen bij het douchen.

En dan zijn er de Zweedse gebroeders Holger, waarvan er maar eentje officieel bestaat. Een van de broers heeft de haat jegens het koningshuis van zijn vader geërfd, de ander is intelligent en minder impulsief.

Deze verhaallijnen komen samen, waarbij ook nog een atoombom en de Mossad een belangrijke rol spelen. Dit leidt tot een aantal komische verwikkelingen, die elkaar in hoog tempo opvolgen.

Beoordeling
“De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje” is net als zijn voorganger, “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween”, een luchtig geschreven verhaal dat moeilijk weg te leggen is. Met zijn debuutroman toonde Jonasson al aan de kunst van het vertellen van een humoristisch verhaal goed in de vingers te hebben en met dit boek bewijst hij dat dat geen toevalstreffer was.

Het verhaal steekt goed in elkaar. Eerst zijn er twee losse verhaallijnen, maar de auteur weet deze verhaallijnen op schitterende wijze te laten samenvloeien tot één verhaal, waarin de absurde ontwikkelingen zich in hoog tempo opvolgen. Telkens wanneer je denkt dat het verhaal de ene kant opgaat, zit er weer een wending in die het verhaal een hele andere kant op stuurt.

Die onvoorspelbaarheid en de humor maken dit boek tot een waardige opvolger van de 100-jarige man. Het verhaal leest vlot weg en verveelt geen moment. De humor zit niet alleen in de gebeurtenissen, maar ook in de droge manier van vertellen en in de personages zelf. Ook in dit boek voert Jonasson een bont gezelschap van personages op, die elkaar prima aanvullen in dienst van het verhaal.

Zeker een aanrader dus!

Cijfer
8/10

 

Mobiele versie afsluiten