Martin van Dam

Jon Krakauer – De wildernis in

Samenvatting

In april 1992 liftte de 24-jarige Chris McCandless naar Alaska om daar, alleen, de wildernis in te trekken. Zijn kaart van het gebied had hij weggegooid. Hij had slechts een geweer en tien pond rijst bij zich. Vier maanden later werd zijn lichaam in staat van ontbinding teruggevonden door een elandjager. Op zoek naar verklaringen voor de drijfveren en verlangens van Chris McCandless werpt Jon Krakauer een verhelderend licht op diens compromisloze pelgrimstocht. De wildernis in is het hypnotiserende, hartverscheurende verhaal over de enorme aantrekkingskracht van de natuur, de allure van het gevaar en de complexe band tussen vaders en zonen.

Beoordeling
Een paar weken geleden heb ik de film gekeken die op dit boek gebaseerd is. Ik was zo onder de indruk van de film, dat ik het boek ook per se wilde lezen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Het is een prachtig, meeslepend verhaal, waarin de auteur op zoek gaat naar de drijfveren van Chris McCandless, en probeert zijn zwerftocht die eindigde in Alaska te reconstrueren aan de hand van de verhalen van mensen die Chris gekend hebben.

Het verhaal raakte me echt, en ik vond het moeilijk om het boek weg te leggen. Het was echt zo’n boek waarvan je telkens denkt ‘Nog een hoofdstuk lezen dan, en dan stop ik echt voor vandaag!’ Om vervolgens twee uur later toch echt te stoppen met lezen.

De beschrijvingen van Alaska, waar Chris zijn laatste maanden doorbracht, en de tocht die hij heeft gemaakt, zijn erg mooi en brachten het verhaal en het verre Alaska tot leven. Krakauer weet enerzijds begrip en sympathie voor Chris McCandless te kweken, maar zorgt ook voor kirtische kanttekeningen bij de acties van Chris.

Al met al een erg mooi boek om te lezen, dat, meer nog dan de film, een diepe indruk achterlaat.

9/10

Mobiele versie afsluiten