Martin van Dam

Alessandro D’Avenia – Dingen Die Niemand Weet

Allessandro D'avenia - dingen die niemand weetSamenvatting
‘Dingen die niemand weet\   gaat over de 14-jarige Margherita, wier wereld volledig instort wanneer haar vader een boodschap achterlaat op het antwoordapparaat omdat hij zijn gezin voorgoed verlaat. Margherita gaat radeloos op zoek naar antwoorden.

Het verhaal van Margherita is vervlochten met zowel het verhaal van Giullio, een 17-jarige zakkenroller zonder ouders, die in de ban raakt van Margherita, als het verhaal van haar docent Italiaan en Latijn, die haar met zijn verhalen over de klassieke mythologie, met name de Odyssee, houvast geeft. Margherita leert door deze verhalen weer op zichzelf te vertrouwen en om haar pijn om te zetten in liefde voor het leven.

Beoordeling

‘Dingen die niemand weet’ is een schitterende roman over een puber die haar wereld ziet instorten. Het verhaal grijpt je vanaf het begin en sleurt je mee over het koord, waar niet alleen Margherita, maar ook andere personages op proberen te balanceren.

Dat laatste geldt vooral voor de leraar Italiaans en Latijn, die moeite heeft om een volgende stap in zijn relatie te zetten. Dat verhaal kronkelt tussen het verhaal van Margherita door en is op een subtiele manier daarmee verweven.

Een ander verhaal dat een belangrijke rol speelt in het boek, is de Odyssee en dan met name de parallel die de schrijver trekt tussen Odysseus’ zoon Telemachos en Margherita. Maar niet alleen inhoudelijk is er een parallel tussen die verhalen, ook de manier waarop het verhaal verteld wordt, doet soms wat Homerisch aan. De auteur hanteert een beeldende schrijfstijl, vol levenswijsheden, die vooral worden verwoord door de oma van Margherita, maar ook de alwetende verteller van het verhaal schuwt die wijsheden niet. Dat geeft het verhaal een extra filosofische laag, waardoor het verhaal je niet alleen pakt omdat het een schitterend verhaal is, maar ook omdat het je laat nadenken over het leven zelf.

Cijfer

8/10

 

Mobiele versie afsluiten